Ini Blog Gua ! hEdAyAt NyEr StOrY: jerawat..ohh jerawat..

jerawat..ohh jerawat..


hehe..entry kali nie aque nk cte sal jerawat..Semua orang tahu yang jerawat ini sebenarnya suatu keadaan yang berlaku di kulit  kita yang disebabkan penghasilan minyak berlebihan di kalenjar minyak di kulit. Hal ini menyebabkantimbulnya beberapa kesan di kulit seperti bintik-bintik atau benjolan kecil kemerah-merahan. Keadaan ini menyebabkan ketidakselesaan kepada sesiapa sahaja terutamanya wanita, yang amat mementingkan kecantikan dan personaliti diri. Maka bermulalah usaha mereka untuk menghilangkan jerawat tersebut. Ada yang berjaya, ada yang gagal. Ada yang mengambil masa yang lama dan ada yang sebaliknya.nk kongsi sket tip aq..ramai org tyer."ehh..kulit kow licin xd jerawat camne?!hee..spe kate aq x penah ad jerawat?tyme form 2 aq lha raje jerawat tw..sungguh tidak yakin ngn jerawat ku pd mse tu..ni ha tmbuh byk kt tang dahi..penuh aq ckp..tadee space lg..hehe..tp skg,,huh.."SELAMAT TINGGAL JERAWAT"
  • guna lah produk pencuci muke yg tol2 korang yakin..(jagan tuko2 law da serasi)law aq..aq pki oxy jerk skg nie..best..hee..tp lu aq pkai produk t3..beli n pakai sume taw..tak mahal law beli ikut set punyer..try lha..x thu lha kulit korang sesuai or x?hee..                                                                                                              -pastu..tyme bintik2 jerawat tumbuh..aq syorkan..korang picit2 de ue sampai abes kuar airnye..last2 airnye jernih..mmg sket aq thu..tp kne cbe lu..n then..korang terus jewk cuci ngn pencuci n produk yg len ue..insyaAllah jd punyer..                                                                                                                           -yang paling pentingkan..korang kene salu cuci mukew ue..jgan lha smpi berminyak pown x gheti2 nk cuci yerk..ue yg tumbuhnyer bintik2 ue..hehe(jerawat)...hope lha pasni aq x tmbuh2 lg..aq ske da ngn kulit yg skg..hee..^_^                                                                                                                                                       -jgan percaye lha orang2 ckp psl pemakanan..bg aq bnde ue x jd mslh..mcm kacang?org ckp x nk lha mkn kacang t tmbuh jerawat?hamboihh..kuno sgt lha awak dan awak yg ckp cam ue tue..bese jerk sudeh..hee..but maybe org yg alergic mkn seafood ue aq caye lha..n alergic mkn ppe lg lha..kgkdg akn tmbuh jerawat..kan3??                                                                                                                                               -ha..k lha aq x smpat nk wat entry panjang2 ni..nk p bazar..hek3..juz nk say..jge lah muke anda sebaeknyer. .wajah adelah segalenyer..wajah terok?!x market lha nanty syg oii..hee..k lha daa...cbe tw..peace =)) kat bawh ni aq bg korang bce..aq crkan korang tips2 yg lebih mnarik..selamat membace kawan2..^_^                                                                                                                                     
    1. Minum air masak sekerap mungkin. Dalam sehari seeloknya minum lebih kurang 8-10 gelas air masak. Lagi banyak lagi bagus. Amalan ini bukan sahaja elok untuk kesihatan kulit, tetapi juga elok untuk kesihatan diri anda secara keseluruhannya.
    2. Badan kita akan terhidrasi semasa tidur. Jadi, seeloknya minum air terlebih dahulu sebelum tidur
    3. Minum jus buah boleh membantu anda menghilangkan jerawat. Antara minuman lain yang bagus ialah teh hijau kerana teh hijau mempunyai anti oksidan yang boleh melawan bakteria yang menyebabkab jerawat.
    4. Amalkan pemakanan sayuran-sayuran berdaun hijau kerana ia boleh memberikan kesegaran kepada tubuh kita.
    5. Vitamin E amat penting untuk kulit kerana ia boleh memelihara kulit daripada masalah jerawat.
    6. Sentiasa tenang dan jangan terlalu stress atau tertekan juga antara tips menghilangkan jerawat.
    7. Sebelum mandi, sapukan campuran air mawar, madu dan tomato ke bahagian muka anda selama 20-25 minit, kemudiannya baru basuh.
    8. Sentiasa amalkan senaman untuk mengekalkan kecergasan dan juga kesihatan kulit anda.
    9. Kurangkan penggunaan mekap yang berlebihan.
    10. Elakkan rambut anda dari menjalar-jalar di bahagian muka kerana rambut biasanya ada banyak minyak dan elakkan memicit jerawat.
    Sebenarnya rawatan semula jadi sangat berkesan untuk diamalkan. Badan kita memerlukan diet yang sihat dan zat yang mencukupi. Barulah diri kita sihat. Kulit kita pun akan sihat juga. aq harap 10 Tips Menghilangkan Jerawat ini boleh menceriakan hari-hari anda nanti..Jumpa lagi.
    kerapkan mencuci muke k!
    Ayuh Wanita dan Lelaki!
  • cobe taw!                                                                                                                                            
  • semoge berjaye!                       

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 kritikan panas:

Chihoon-nnie^^ said...

Lawl, jerawat -.,- banyak dekat muke. nak cube jugak tips abang Hedayat neyh BD

hedayat93 said...

huhu , okeyh cube lah . serius tade jerawat nanti . huhu . alhamdulillah sampai skg abg tade jerawat lagi ^^

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen