Ini Blog Gua ! hEdAyAt NyEr StOrY: bikin biskut raye lha!(almond london)

bikin biskut raye lha!(almond london)

ha skg kan da nk raye,,mari2 aq bg koreng resipi biskut kesayangan aq nie..hehe..(almond london)meyh kte try buat sme2 yerk ^_^




.                                                       



Bahan-bahan ( +/- 150 biji 

  1. 250 gm mentega
  2. 125 gm gula halus
  3. 1 biji telur
  4. 1 tsp esen vanilla
  5. 50 gm serbuk badam (optional)
  6. 200 gm tepung jagung
  7. 300 gm tepung gandum
  8. 2 sudu tepung beras
  9. 1 tsp baking powder
  10. 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  11. 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  12. +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)
  13. Cara-cara

  14. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  15. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  16. Masukkan serbuk badam, kacau
  17. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  18. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  19. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  20. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  21. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  22. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  23. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (Saya guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  24. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

5 kritikan panas:

nafysah96 said...

uiiii gilek rr,,,tergiur aku pose2 ni,,,

nafysah96 said...

uiiii gilek rr,,,tergiur aku pose2 ni,,,

hedayat93 said...

hahaha,,selekeh lha ko nafysah..snanyer aq pon terliur ngok bnde ni..hehehe..kuat iman beb..huk3

Farid bin Aspar said...

wah... banyak jenis ye almond london nie... dah buat semua ke?

hedayat93 said...

hehe..ary ni baru start wat..insyaAllah pas buke t..hehe

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen