Ini Blog Gua ! hEdAyAt NyEr StOrY: July 2011

kenangan berpuase kt ostel maahad pontian 06-10!

(thun 2006 form 1)   perh tyme ni mmg best lha~aq cte dr sahur~erm sahur dwn mkn bukak kul 12..dwn mkn lu dpn dorm aq jerk,,skg da jd blik prep..hehe..aq pnah shur skali jek~hehe..aq mmg x ske shur..berat mte nk bukak..huk3..lu bkan bentare taw(!)..kt skolah mcm bese ar wat taik mate..haha..pgalaman kne bling kapur ngn ust fathi..hhak~sbo jek..ermm..time ptg2 ue ktrg x men aw..ad tadarus al-quran..perh..yg pg f1 n f2 jek..yg len ntah mne..haha..standert ar senior ktekan..sbo jek~ktrg amek kurma n air..abg2 ni bg..n buke ramai2 kat dpan suraw n tepi2 longkang kt gate aspure tu..hehe..then ktrg smbhyg n abes jek slm..mseng2 berebut lari p dwn mkn..perhh sbo je..ktrg asyek kne potong brisan je..haha..erm blik dorm jek da byk mkanan kt dorm wak lan bg..untung ktrg yg dorm b.wardah ni~coz dpt abg shahir jge dorm~sme mknan ad kt stu..ktrg mkn ngn dk2 f5 len..a.joule,a.baby,a.asyik,a.din..geng2 abg shahir ar..n x lpe dk f2 alip ngn famy gian..haha.best wei..cian dak dorm ats..x pnah dpt msok dorm aq!huk2..aq ad lobang shari kt ostel..tyme ue mnom air oren..pnat sgt outing ngn mem2..hehehe...^_^

(thun 2007 form 2)    ala..f2 aq x ske lha..haha..time ni ktrg buke ngn dk2 dorm sndr jek..ntah..mseng2 poyo2 tyme ni..haha..dk2 ni kne bantai coz x abez solat teraweh..perh padahal urgern beb,,sial gler~slamat aq trlpas..hee..erm..x byk lha yg best f2 nieyh..tyme ni dwn mkn jauh seyh..skg jd stor smpan brg..kt dpn cout takraw ue..ermm..kt klas mseng2 tdo..aq,baihaqi,azfar,azam,hhak~ktrg mmg kuat tdo doe~erm lex dorm jek smbong tdo lek..yg aq mnyirap..dk2 dorm len sbok wt bsg kt dorm aq(j.frdaus)..haha..dorm ktrg pling famous aw..abg2 ske msuk coz ktrg beli TV!hhak~kantoi ngn wak jan..sbo jela..tu jek 07..byk da lpe..
maahad pontian 06-10

(thun 2008 form 3)      perh..time ni mmg ssh nk cte..i miss sgt2 nk jmpe lex 08~hmm..sedeyh wei tyme ni rse trpulaw gle..aq buke ala kadar jewk..aq salu buke ngn nadzir kt dorm(j.ma'wa)sedeyh syiot..ntah lha peribadi r nk cte byk2 ni..haha..tp start f3 aq da x pg da tadarus2 nie..haha..aq gler sket..org tadarus aq bru trhegeh hegeh nk mndi..kgkadang aq buke ngn dak f5..lokman..ermm,,tyme ni aq x leyh cte lha..sedeyh gler..time kt skul x tdo sgt~bese lha aq dduk ngn azam n fik sem..dpn ue aqim..huh..bising jek ar~tp klas 3 b ckgu2 ckp tyme blajo cam ajo kt kubur snyi sepi~hehehe..tyme f3 ske sgt outing bli bju raye~hahaha..mseng2 nk lawan bli bju..leyh lha f3 byk wet lu..huk3..tiap mlm mkn nasi lemak 2,3 bungkus ngn lokman,nadzir..hehe..kngn pose x leyh cte r time sedeyh sgt..ha2..kngn time solat hajat kt aspuri..aq x pgi aw..aq mkn kebab kt dorm..haha..kantoi x pose ngn dak2 ni~sabo jek..hehe..terok tol tyme f3..pdahal nk PMR~^_^

(thun 2009 form 4)     ermm,,time f4 sedeyh..mem2 ksygn aq rmi pndah~lg2 nadzir ngn raje mukhriz ^_^..erm,,time ni ktrg bersatu..haha..da takde nk puak2 ni~ngeh3..erm tyme ni aq ttbe ad aty nk rpt ngn f1..haha..tros mlekat smpi skg..aq syg sgt ngn dyorg..hehe..dk2 96..erm..kngn time pose byk doe~perh time f4 mmg aq abes wet byk time nk buke..mcm2 aq tapow..hhak~aq ni kuat mkn..nmpk je bdn kcik^_^..aq buka kt dorm darul qarar~with my lover gengs~akiem,aqim,topex,nofal,khai n dak2 dorm ue..byk kngn kt dorm ue..cehh..pdahal 3,4 kali je tdo dorm ue..huk3...kt skola lak?ktrg mmg rajin r wt bnde haram..haha..cabot lha..1 ary ue..pnat..dk2 ni lex ostel..aq bru nk cabot..kntoi ngn ust rilizam..hehe..dy pggil soh msuk..aq wt dont know je bla..hhak~aq sial sket~smpi dy ckp..ntah l;ulus ntah x sbjek dy SMA t~last2 dpt jayyid jek~hhek~time f4 aq rjin lha sgt msok klas or dtg skul~abskn mse kt dorm,ngn tgge ujung..haha..bsn doe~tp nyesal pastue~tyme pose gak hp aq hlg~sbo jek wei(!)..hehe..4 akhyar sgt mmbosankn..^_^..tp aq skew time f4..bru knl2 erty senior..gadoh ngn f5 pon ad gak~hahaha..madah je aq nieyh~mampos x lyn~=p                                                                                                                                                         

(TAHUN 2010 FORM 5)                                                                                                                                                          hermm,,perh thun nie mmg terbaekk lha~sedeyh..haha..mls nk cte t ad org malu2 kuceng law aq cte byk~haha..pduli pe..aq nyer cte..aq nkl cte gak~haha..aq bukak pose cam bese lha..ngnm dk2 f2..dorm j.adnin..soie ea dk j.frdaus~hee^_^...erm..buke ngn sahur kt sne~haha..mnjge bdak SAKET lha ktekan..ksian jtuh longkang..sbulan x baek2..hahaha..pe lg aq lha rawat~luke aq yg sapu~aq yg blut2..shor,buke,tdo ngn dak SAKET ue..hhak~individu nyer x leyh cte spe lha yerk..t bunuh dr coz malu kang aq ckp..haha..shur mkn kntang goreng halus..beli ngn mak aqim tapo..perh dk2 ni yg mlantak aq??hehe..kgkadang aq bukak pose kt dorm aq ngn booden..huh..bsn mgadap dk2 f1..haha..hlg slere mkn..tp aq kne pntau dorm~sntiase bersih..ngeh3..1 ary aq ad pecahkn air plastik ue~aq sound dyorg..ceh pdahgal aq yg wat~hahaha..sial gle aq..^_^..kdg2 je aq mkn kt dorm f5..hee..ha!tyme pose ni..ad org x nk brtgo aq??last pose kt mp sblom blik bru nk buka ngn aq..haha..aduh..lpe lak nk cte~ad skali ue aq outing ngn imannuddin ngn syakir~aq nk maki hamun je PONTIAN nie~ktrg p cc kt area maslee ue..da ue ktrg jln kaki p area bstend..jln2 cr brg..da ue p bazar kt stadium..aq lpe tyme ue fmily aq nk dtg..da lha aq x p teknik mnjawb PSI..mmpos kne maki ngn utzh yus..^_^..k aq smbong cte..pas kt stadium ue..aq p round 1 pontian cr PUBLIC FON!sume lorong aq pusing..smpi kt tmpt 1st ktrg p..huh..last2 aq p bazar taman pe tah ue..aq bli air..aq minom kt semak..hahaha..last2 jmpe fmly aq kt bstend..penat thap cipan jntan syial~ksian iman ngn syakir tggu aq..lme ue..hehe..sori gle..slamt da bg wet soh bli mkanan..pnjg snanyer ctenye..hee..pgalaman trmanis doe~tok iman,syakir jgn lpe kngn bodo ni aw..haha..byk kali lha nk cte bnde2 yg best tyme f5 nie~hehe..sedeyh lha..x dpt nk bukak pose,shur,smbhyg teraweh ngn korang..nk btw::aq x pnh tggal solat teraweh ea(!)full dr f1..hehehe..k lha..ni je yg dpt aq cte~miss korang sme..9396(!)erm..egt aq time nk bukak pose t ea~wsslm..                                                                                                                                                            

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

ramadhan sudah hampir tibe!

 pejam celix pejam celix..tup2,,dah nk pose lg kan..huk3,,ad byk kngn pose kt ostel (MAAHAD PONTIAN)dr thun 2006-2010(!)^_^...miss u all..egt lg x psl bumbung lobang..huk3..gare2 nk tgok org men mercun ler..huh..sket gler..x dpt da nk solat teraweh,shur,buka,mlm2 mkn2 n mnom2,cte2 antoo,pgi bazar outing sme2 n wt de2 pelix ngn korg kan?lg2 ngn dk2 9396,,miss sgt2 korang ler~:'(
                                                                                                      
                                                                                                     Road To Ramadhan
1."Sesiapa yang menghidupkan malam Lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, maka diampunkan baginya dosa yang telah lepas dan sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, maka diampunkan baginya dosa yang telah lepas." [Riwayat Bukhari dan Muslim]                                                                                                        2."Diriwayatkan dari Abdullah bin Amru, bahawa sesungguhnya Nabi S.A.W telah bersabda: Puasa dan Qur'an itu memintakan syafa'at seseorang hamba di hari Kiamat nanti. Puasa berkata : Wahai Rabbku, aku telah mencegah dia memakan makanan dan menyalurkan syahwatnya di siang hari, maka berilah aku hak untuk memintakan syafa'at baginya. Dan berkata pula al-Qur'an : Wahai Rabbku aku telah mencegah dia tidur di malam hari (kerana membacaku), maka berilah aku hak untuk memintakan syafaat baginya. Maka keduanya diberi hak untuk memintakan syafaat." [H.R. Ahmad, Hadis Hasan]                                                                                                                                                                              3.Umar al-Khatthab R.A berkata, "Orang yang berzikir kepada Allah pada bulan Ramadhan akan diampuni dosa-dosanya; dan yang memohon kepada Allah pada bulan Ramadhan tidak akan kecewa.
i)   Lazimi solat berjemaah setiap waktu di masjid dan beri'tikaf di masjid.
ii)  Baca al-Quran sejuzuk sehari.
iii) Puasa sunat Isnin Khamis.
iv) Perbanyakkan ibadah sunat seperti qiamullail, sedekah, berzikir dan sebagainya.
v)  Tinggalkan perbualan atau percakapan yang sia-sia.
vi) Bangun awal 30 minit sebelum waktu solat Subuh.

   hehehe,,x sbo rsenye nk smbut bulan ramadhan ni,,ngee~..tp aq rndoo nk bukak pose ngn dk2 kt ostel~korang igt aq t law bukak pose ea..thun ni aq xd dah nk tman korang mkn n mnom ue...huk3..sodeyh eden rso nieyh~!^_^
                                                                                                                                      
perkare ni lha yg harus aq elakkan~hehe..mmbazir!aq mmg ske sgt bli byk2 mknan tyme nk bukak pose ue..mcm sok2 xde je kan...hehe,,lg2 tyme kuar outing p bazar tyme kt ostel..mmg kaw2 aq tapow sme yg ade!hhak~membazir x elok lha snanye~hehe^_^
                                                                                                                                               
إِنَّ ٱلۡمُبَذِّرِينَ كَانُوٓاْ إِخۡوَٲنَ ٱلشَّيَـٰطِينِ‌ۖ وَكَانَ ٱلشَّيۡطَـٰنُ لِرَبِّهِۦ كَفُورً۬ا
::Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya::                                                                                                                                                             
(Surah Al-Isra' 17: Ayat 27)                                                                                                                                  
Fenomena pembaziran yang berlaku dan berleluasa pada setiap kali menyambut Ramadhan merupakan sesuatu yang amat menyedihkan. Sepatutnya bulan Ramadhan mendidik umat Islam berjimat cermat. Akan tetapi yang berlaku ialah sebaliknya apabila masyarakat sanggup berbelanja besar dengan beraneka juadah makanan ketika tibanya waktu untuk berbuka puasa.
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

gua nak kan sahabat, bukan kawan yg slalu tipu and kutuk gua belakang2!

"Perbezaan Kawan Dengan Sahabat..."


Erm...pedia ek...lau nk tau kne bace la baru paham..hehe..^_^


Bila gua cakap kawan dengan sahabat tu b'beza, ada pulak yang sampai gelak kat gua. Well, gua tak kisah. Setiap Orang ada Pendapat masing2 kan?  Pada pandangan gua, banyak bezanya kawan dengan Sahab.........at. Bukan setakat ejaan semata-mata.

Gua Mungkin ada ramai kawan Tapi pada diri gua cuma ada 2-3 orang. Apa itu kawan..?? Apa itu sahabat..??Pada gua, kawan tu cuma teman kite mase kite gelak2, teman kite pi lepak2, takpun sekadar sembang2 kat Twitter mahupun Facebook. Kawan jugak wish selamat kat kite masa maulud kite kat Facebook jew, itu pun sebab ada notification keluar bagi tau birthday kite dah dekat.


1000+ friends kite kat Facebook tu, semua kawan kite. Kawan cuma ada masa kite gelak-gelak. Time kite menangis, kite melalak sorang-sorang. sekor pOn takmau pi dekat kite. Kawan jugak ada potensi besar nak tikam belakang kite. Bukan setakat tikam, kalau ade can, nak sepak-sepak belakang kite, toreh-toreh dengan pisau lepas tu bubuh asam limau kat luka kite tu. Lagi menggeletik sakit, lagi seronok dia orang. They don't gives a shit about you when you are in trouble. Kawan jugak cuma datang kat kite bila dia orang nak something dari kite, bila dia dah dapat, batang hidung pon tak nampak. Tanya khabar..?? Jauh sekali. Kite mati pon belum dia orang nak ziarah or tolong solatkan jenazah kite.Itu kawan. Siape pulak yang dikate kan Sahabat...???Sahabat pada gua, adalah orang yang sentiasa kite boleh harapkan. Masa kite susah, dia ni lah orang pertama tanya apa masalah kite. Bila kite rasa dunia ni macam #jilaka, kite tau kite boleh cerite masalah kite kat dia. Sahabat ada dengan kite tak kira masa kite gelak-gelak mahupon masa kite tengah menangis. bila kite nak mengadu pasal Boyfriend/Girlfriend kite buat perangai denga kite, kite akan cari dia nie untuk kite ngadu. Dia akan provide kite solution dan pinjamkan telinga dia untuk kite (even cerite kite tu bosan dan tdak senang d dgar).Sahabat jugak tak berkira dengan kite. Tak kedekut tahap Haji Bakhil denga kite. Bila jadik macam #jilaka, kawan lain mungkin tak akan tegur, tapi sahabat kite akan tegur dan bagi tau direct kat muka kite yang perangai kite macam #jilaka. Sahabat tak akan biarkan kite terus dengan Emo kite. Sebab dia tau, Emo tu akan baut orang meluat dengan dengan kite. Sahabat jugak kenal hati budi kite macam mana. Dia tak hipokrik dengan kite.Dalam hidup gua, gua cuma ada beberapa orang sahabat. Even tak ramai, tapi itu pun dah cukup memadai pada diri gua. Dan gua bukan mudah nak iktiraf seseorang tu sahabat gua. Rasa hormat gua terhadap seorang sahabat berbeza daripada seorang kawan. Itu je gua nak cakap. Gua harap peneranga Gua jelas pasal siapa itu kawan and siapa tu yang dikate kan SAHABAT...^_^tp..gua sgat sayang kt sorang sahabat gua nie..die pompan..evenpon aq ngn die x sejantina..tp die amat mmahami aq..even kgkadang gua tak paham prasaan die..die x penah bosan nk dgo cte or masalah gua..x kre lah masalah pe..pasal girl ke adeq angkat kew,kawan2 ke or ape sjew..dy still akn bantu gua..gua sayang sgat kt die..gua takot hilang die 1 ary nanti..hanye die yang paham prasaan gua ni..dr fom 2 ktrang rapt..juz fom 3 ktrang x brtegor coz mseng2 ade pasangannye..humm..die lah yg byak bg gua smagt tok trus study even time ue gua ngah sedeyh PK sal girl..hmm..die soh gua kuat..percaye tak korang gua x berahsie ngan die..evenpon peribadi gua..korang msti pelik..law gua cte masalah gua kt kawan2 len dyorag akn ckap::perhh..ko ni bnde kcik pon ko nk PK2..ko ni pelik ar..suke sgt kenang2 mse lalu..TP hnye dy yg tak ckp gua ni PELIK!coz gua seorang yg mdah tacink!surely..gua suke memikirkn sesuatu..kenangan or prob..kgkadang rse sesak nafas law tahn sedeyh..juz nk btw..die sntiase ad time aq senag mhupon ssah..gua pon thu die byak prob yg mnimpa..gua syg die..gua tak nk khilangn die!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen